Емоційне вигорання - Новини ГО Лада
Емоційне вигорання
Емоційне вигорання
Емоційне вигорання та як з ним працювати
Будь-яка мама може зіткнутися з емоційним вигоранням. Причому, як і мама маленького непосиди, так і швидко подорослішого підлітка. Тому, що материнська праця – важка, непомітна і нескінченна. Нумо розбиратися, що таке емоційне вигорання, і як можна вберегти себе від цього стану.
Емоційне вигоряння – це виснаження нервової системи. Коли ви відчуваєте себе постійно втомленою, роздратованою і мало що вже приносить вам задоволення. Грати з дитиною не хочеться і всі необхідні дії ви виконуєте на автоматі. При цьому може приєднатися почуття провини, що ви не насолоджуєтеся материнством, але ж так хотіли цю дитину. У важких випадках “вигоріла” мама не відчуває практично нічого – ні любові до близьких, ні своїх бажань, ні якоїсь надії на зміни на краще. Якщо маму залишити в такому стані, то вигоряння може перерости в депресію. З вигорянням можна спробувати впоратися самостійно і за допомогою близьких. Під час депресії має бути обов’язкова допомога професіонала.
Що ж робити, якщо ви вигоріли? Пропонуємо зробити одну відому техніку “Колесо балансу”.
1. Намалюйте на аркуші паперу коло і розділіть його на 8 секторів.
2. Кожен сектор – це одна важлива сфера життя. Назвіть кожен сектор. Ось приблизний список життєвих сфер (ваш список може відрізнятися): краса і здоров’я, робота, сім’я, особистісний зріст, хобі та дозвілля, дружба, духовність, гроші.
3. Тепер уявіть, що в центрі кола стоїть 0, а на краю 10. І відзначте по 10-бальній шкалі, скільки часу й уваги ви приділяєте кожній сфері. Де 0 – це зовсім не приділяю, а 10 – приділяю максимум часу. Заштрихуйте сектори.
4. Уважно подивіться на ваше колесо. Де перекіс? Які сфери життя втратили вашу увагу, а в яких вас занадто багато?
5. Оберіть одну сферу, з якої ви б хотіли почати гармонізацію в вашому житті. Подумайте і пропишіть три маленьких кроки, які ви зробите вже найближчим часом, щоб “підтягти” обрану сферу. Зробіть ці кроки.
6. Таким чином опрацюйте всі сфери, які не влаштовують вас.
Це робота не на один день, важливо робити маленькі, не складні й не занадто виснажливі кроки.
Якщо ви вигораєте, значить є десь зацикленість. Швидше за все, на материнстві або роботі. Але життя – щось більше. І ви маєте право знайти час на все, чим би ви хотіли займатися.
Авторка матеріалу – Ольга Карпенко, лікарка-психологиня.
Поділитись матеріалом