Гіперлактація - Новини ГО Лада
Гіперлактація
Гіперлактація

Багато молока. Проблема чи мрія?

Мами можуть подумати, що багато молока – це сита дитина та спокійна мама. Але надмірне вироблення молока може завдавати певні труднощі.

Причини надмірного вироблення молоко (понад потребу малюка) під час грудного вигодовування можуть бути:

  1. Порушення організації годування – додаткові зціджування. Організм матері виробляє рівно стільки молока, скільки його виходить з грудей, в міру висмоктування. Якщо ж до цього ще й додатково зціджуватися, то організм на відповідь починає виробляти ще більше молока, з кожним додатковим зціджуванням.Аби лактацію стримати й зробити комфортною, мамі необхідно зменшити кількість зціджування, поступово. Спочатку зменшити кількість (в мл) зціджуваного молока, далі кількість разів на день.
  2. До надлишку молока також може призводити годування обома грудьми за один раз. Щоб уникнути вироблення надлишкової кількості молока, візьміть за правило давати завжди одну грудь на одне годування.
  3. Індивідуальні особливості або генетична схильність. Перші ознаки гіперлактації мама може відчути ще в пологовому будинку. Важливо в цей період не перестаратися з розціджуванням грудей. В цей період можна під зціджувати до стану полегшення, але не більше трьох разів на добу. Найголовніший помічник – це малюк. Прикладайте його до грудей щогодини. Лише протягом перших двох діб, коли молозиво змінюється на молоко, бажано мамі вживати не більше 1 літра води за добу. Далі можна пити за бажанням. Можна спробувати давати одну грудь у два-три годування, таким чином трохи зменшити лактацію. Спостерігайте за власними відчуттями та підберіть для себе свій ритм.
  4. Причини не пов’язані з грудним вигодовуванням – гормональні порушення мами, патологія щитоподібної залози, надниркових залоз, яєчників. Побічна дія від медикаментів, наприклад антидепресанти, антигіпертензивних препаратів. Потрібна комплексна консультація лікарів.

Матеріал написаний за допомогою книги “Грудне вигодовування: секрети і секретики”, Ксенія Соловей, Тетяна Гавриленко, Миродара Єрко.

Поділитись матеріалом