Страх мами вийти на роботу - Новини ГО Лада
Страх мами вийти на роботу
Страх мами вийти на роботу

Страх мами вийти на роботу. Як пропрацювати свої страхи?

Після декрету багато жінок воліють повернутися до роботи. Комусь важлива професійна реалізація, комусь – звільнитися від соціальної ізоляції, а комусь потрібно заробляти гроші.

Але жінок охоплює тривога, і в голові одна за одною проносяться думки:

А чи не застаріли мої знання? А чи захоче хтось брати мене на роботу? А чи впораюся я і з дитиною, і з роботою? А що я буду робити, коли дитина почне хворіти?

Давайте по черзі спробуємо відповісти на ці питання.

Чи не застаріли мої знання? На це питання, звісно, можете відповісти лише ви самі. В залежності від сфери діяльності, знання спеціалісту потрібно оновлювати з тією чи інакшою швидкістю. Поки ще ви не вийшли на роботу, поцікавтеся, що нового є в вашій професії, які є зміни та тенденції. Можливо, за період декрету ви зможете пройти кілька онлайн-курсів або прочитати декілька професійних книжок. Це допоможе вам почуватися більш впевненою та не боятися, що ви відстали від інших працівників.

Чи захоче хтось брати мене на роботу? Прогресивні роботодавці охоче беруть на роботу жінок з дітьми. Бо такі жінки дуже відповідальні, багатозадачні, пунктуальні та стресостійкі. Подумайте про те, які навички ви здобули, турбуючись про власну дитину, і запишіть їх окремим списком. Тепер перечитайте. Ну що, ви б самі взяли таку працівницю на роботу? Впевнена, що так. Не забудьте ці навички додати до свого резюме.

Чи впораюся я і з дитиною, і з роботою? Тут треба все зважити та обдумати. Яка це робота? Скільки часу і сил вона буде займати? З ким в цей час буде дитина? Чи готові ви одразу виходити на повний робочий день? Можливо, знайдіть на якийсь час підробіток на неповний день і відчуйте, скільки ви витрачаєте на роботу сил і скільки залишається на себе та сім’ю. Але не спробувавши, не зрозумієш.

Що я буду робити, коли дитина почне хворіти? Всі діти хворіють, і для цього у законодавстві передбачений лікарняний для жінки, у якої захворіла дитина. Тут важливо пам’ятати, що ви не підводите роботодавця, якщо захворіли самі, або захворіла ваша дитина. Життя неідеальне, і сам роботодавець повинен мати запасний план з приводу хвороби працівника. Ще можна подумати про запасний план, з ким зможе залишитися дитина, якщо захворіє. Придумайте собі план Б і запишіть його.

Всі ваші більш-менш конкретні та реалістичні страхи можна перетворити на задачі. І до кожної задачі можна знайти рішення. Зробіть список задач і рішень, підстеліть собі соломку і з легким серцем відпустіть ситуацію.

Авторка матеріалу – Ольга Карпенко, лікарка-психологиня, когнітивно-поведінкова психологиня, арттерапевтка.

Поділитись матеріалом