Тандемне годування - Новини ГО Лада
Тандемне годування
Тандемне годування

Тандем – одночасне грудне вигодовування дітей різного віку, старшої й молодшої дитини.

Тандемне годування грудним молоком може відбуватися тоді, коли мама дізнається про вагітність другою дитиною, коли перша дитина ще маленька і мама не хочу її відлучати від грудей.

Не варто навмисне планувати наступну вагітність через рік від попередніх пологів. Оскільки годувати тандемом – це важка праця для організму. Та й годування під час вагітності може викликати певні труднощі.

Якщо так сталося, що ви чекаєте на другу дитину і плануєте годувати тандемом, то ось, про що варто пам’ятати:

  1. Завагітніти можна навіть під час відсутності менструального циклу, та протягом всього періоду лактації. Тому варто захищатися від небажаної вагітності вже після пологів.
  2. Приділяйте старшій дитині стільки ж часу, уваги та любові, скільки й молодшій.
  3. Пам’ятайте, що молодшу дитину потрібно починати вчити правильно брати груди, на відміну від старшого, тому, приділяйте цьому увагу, попросіть старшого почекати, поки ви правильно прикладете молодшу дитину до грудей.
  4. Діти різного віку смокчуть груди з різною швидкістю, тому груди потрібно міняти, щоб діти їли з різних грудей. Лактація в молочних залозах може бути нерівномірною. Варто давати дітям різні груди, НЕ ділити на “ліва для старшого”, а “права для молодшого”.
  5. Насамперед зручне положення для годування має бути в мами, потім прикладаємо молодшого, а тоді вже старшого.
  6. Вкладайте дітей спати одночасно. Якщо можна домовитися зі старшим, що спочатку на сон мама дасть груди молодшому, а коли той засне вже і старшому. Якщо такий варіант не працює, спробуйте окремо вкладати молодшого, а коли засне молодший тоді й вкладати старшого. Можливо тато, чи хтось з членів родини зможе вам допомагати. Спільний сон вночі збереже сили мамі. Якщо старша дитина вже не прикладається до грудей вночі, можна її перекладати спати на сторону тата або в ліжечко. Вам буде зручно спати на великому ліжку, з присунутим дитячим ліжечком, без бортика, старшої дитини.
  7. На прогулянці вам може стати в пригоді слінг для молодшої дитини та візочок-тростина, яка легка та мобільна, для старшої дитини.
  8. Потрібно максимально спростити побут та приготування їжі. Якщо є можливість, то залучайте до допомоги тата, бабусь та дідусів, свекруху та свекра, кумів, подруг і т.і. Допомога з приготування їжі, прання, посуд, закупку продуктів можна доручити їм.

Якщо є змога замовляти готову їжу, та користуватися клінінговим сервісом раз чи два на тиждень, зробіть це.

Мама в ресурсі – це гармонійне материнство та лад в сім’ї.

Авторка матеріалу – Катерина Савченко, консультантка з грудного вигодовування.

Поділитись матеріалом