Техніки, що знижують рівень тривожності - Новини ГО Лада
Техніки, що знижують рівень тривожності
Техніки, що знижують рівень тривожності

Мами, що надто переживають. Техніки, що знижують рівень тривожності

Всі мами переживають за власних дітей – це аксіома. Але інколи тривога стає такою сильною, що заважає насолоджуватися життям.

Постійне відчуття страху і думки: “А раптом щось станеться?” витісняють радість, спокій та розслабленість. Тоді така мама намагається контролювати абсолютно все у своєму житті, щоб не допустити лиха. Але правда в тому, що життя не проконтролюєш на 100%, і в ньому відбувається дуже багато подій: і хороших, і не дуже.

Якщо ви відчуваєте, що занадто тривожитесь за все і всіх, не можете розслабитись і намагаєтесь все контролювати, тоді у вас може бути генералізований тривожний розлад (ГТР).

Люди з ГТР переживають про все те, що й інші, але надмірно і непродуктивно. А також про те, про що інші люди зазвичай не переживають (малоймовірні події). Вони наче постійно чекають, що станеться щось дуже погане.

Така тривога дуже виснажує і фізично, і емоційно. Може бути безсоння, втрата апетиту, біль в м’язах від напруги. А також страждають стосунки, робота та вільний час.

Що робити та куди звертатися, якщо ви відчуваєте, що надмірно переживаєте за все?

  1. Ви можете пройти тест на рівень тривоги. Пройшовши його, ви зрозумієте, чи підвищена у вас тривожність.

2. Тоді можна звернутися до когнітивно-поведінкового психотерапевта.

Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) є доказовим методом роботи з тривожністю і дає гарні та швидкі результати.

У важких випадках можна звернутися до психіатра, і він назначить препарати проти тривожного стану.

3. Скористайтеся простими, але дієвими техніками роботи з тривогою:

Дихальна техніка “Квадрат”.

Коли вам треба заспокоїтись і зменшити тривогу, зручно сядьте або станьте і на чотири рахунки зробіть довгий вдих носом (рахуйте: раз-і-два-і-три-і-чотири-і). Потім на чотири рахунки затамуйте подих, далі на чотири зробіть видих ротом і знову на чотири затамуйте подих. Зробіть так декілька разів, поки не відчуєте заспокоєння.

Техніка “Повітряна кулька”.

Це робота з уявою. Уявіть повітряну кульку, в яку ви видихаєте свою тривогу. Надуйте кульку тривогою, зав’яжіть і відпустіть у небо. Споглядайте, як ваша тривога відділяється від вас і відлітає.

Техніка “Час для переживань”.

Якщо у вас в голові часто крутяться тривожні думки, і ви ніяк не можете їх зупинити, скажіть своїм думкам таке: “Так, стоп! Зараз я не буду про це думати й переживати. Я виділю на тривогу собі час сьогодні з 20:00 до 20:15 (будь-який зручний для вас час). А зараз я відпускаю думки від себе”. Сказали й перемикнули увагу на якусь корисну або приємну діяльність. А в умовні 20:00 сядьте і попереживайте від душі ці 15 хвилин. Ці техніки – лише початок глибокої й всебічної роботи з тривогою, але і вони дають результат.

Бажаємо всім відчувати менше тривоги й більше спокою і радості.

Авторка матеріалу – Ольга Карпенко, лікарка-психологиня, когнітивно-поведінкова психологиня, арттерапевтка.

Поділитись матеріалом